2021
Exhibition: Het Nieuwe Instituut 2021
Jongeren besteden steeds minder aandacht aan het nieuws. Nieuwsberichten worden voornamelijk incidenteel en vluchtig gelezen via sociale media platformen als Instagram en Facebook. Dankzij de 'infinity scroll' wordt automatisch de volgende pagina toegevoegd, op deze manier kan de gebruiker oneindig blijven scrollen.  

‘Overload’ toont deze overvloed aan informatie; headlines van nieuwsberichten, afgewisseld met tal van voorbijkomende beelden als reclame en overige content worden vanuit een ander perspectief, letterlijk opnieuw zichtbaar gemaakt. De berichten afkomstig van Instagram worden weergegeven op een rol papier en zo wordt de content als het ware uit het scherm gescrold. Zodra het nieuws uit het scherm wordt gescrold word deze weergegeven in enkel een headline, welke de vluchtige relatie van jongeren en het nieuws benadrukt. Wat zichtbaar wordt is dat de grote hoeveelheid vluchtig en diverse beelden het welhaast onmogelijk maken, daadwerkelijk te focussen op de inhoud van het nieuws. 

Met dit project wil ik bewustwording creëren rondom de huidige manier van nieuwsconsumptie want ik vraag me af, is sociale media hier wel een geschikt platform voor? 

You may also like

Back to Top